Dichroic-lasin kiehtova maailma
Lasikoruissani käytän (mallista riippuen) sulatuslasin ja kierrätyslasin lisäksi Dichroic-lasia, josta lasikoru saa kimmeltävän ja persoonallisen väriloistonsa.
Jo Roomassa 17 vuosisataa sitten käsityöläiset veistivät kiinteästä lasimassasta Lycurgus-kupin, joka vaihtoi väriä valaistuksen mukaan. Kuppi on yksi harvoista tuon ajanjakson kokonaisista lasiesineistä ja ainoa, joka on valmistettu Dichroic-lasista. Kupin valmistuksessa käytetty menetelmä on edelleen epäselvä mutta ilmeisesti käsityöläisten sulattaessaan lasimassaa se oli ”saastunut” eli siihen oli vahingossa sekoittunut kultaa ja hopeaa antaen lasille erikoisen väriävaihtavan ominaisuuden. Lasinvalmistajat eivät ehkä edes tienneet kullan sekoittumisesta ja Lycurgus kupin massa syntyi vahingossa.
Dichroic-lasia valmistettiin mm. 50- ja 60 -luvulla avaruusteollisuuden tarpeisiin, minkä jälkeen sitä alettiin kutsua myös nimellä avaruuslasi. NASA:lla oli tavoitteena kehittää suodattava materiaali, jota voitaisiin käyttää astronauttien avaruuspukujen suojalaseissa. Lasin tarkoituksena oli estää haitallisten valonaallonpituuksien pääsy suojalasin läpi puvun sisään.
70-luvun puolivälissä Dichroic-lasia alettiin käyttää ensimmäistä kertaa taiteen parissa. Lisätietoja: http://www.cbs-dichroic.com/history.asp
Dichroic-lasin arvokkuus johtuu siis siitä että itse monimutkaisen valmistusprosessin lisäksi itse lasissa käytetään paljon erilaisia metallioksideja kuten kultaa, hopeaa, titaniumia, kromia, alumiinia, zirkoniumia ja magnesiumia.
Lasikoruvalikoimaan