Koruja eri vuosikymmeniltä

Tutut lusikat

Helakka-korut valmistetaan aidoista hopealusikoista. Alpakkaa tai uushopeaa ei tästä verkkokauppavalikoimasta löydy.

Hopealusikoita on olemassa eri mallisia ja niin kauan kuin olen tehnyt hopealusikoista koruja niin tuntuu että aina tulee jokin uusi malli vastaan. Suosittuja aiheita hopealusikoissa ovat kukat, viljat ja kävyt, mutta joukossa on myös paljon muun mallisia lusikoita. Esimerkiksi Chippendale, Musla tai Margit-lusikat ovat monelle tuttuja mummolan kahvipöydästä. Myös palkintolusikoina esim. hiihtokilpailuissa on käytetty paljon hopealusikoita.

Olen vahvasti aina ollut kierrättämisen kannalla ja tämä on myös yksi syy miksi aloin tekemään hopealusikoista koruja sen sijaan että ostaisin kaupasta aina uutta hopeaa materiaaliksi. Kiehtovinta hopealusikoissa on se että harvoin tulee vastaan täysin samanlaisia lusikoita (ellei sitten lusikat ole samasta sarjasta ja samalta vuodelta). Lisäarvoa tuo vielä erilaiset kaiverrukset, joita lusikoihin on tehty. Nämä kertovat ja säilyttävät palan historiaa – oli kyseessä sitten nimi-, nimikirjain-, päivämäärä-, palkinto- tai symbolikaiverrus.

Kuvassa, jota olen käyttänyt tässä artikkelissa, on kuvattuna Musla-hopealusikoita eri vuosikummeniltä. Vasemmalta oikealle: 1920, 1922, 1927, 1928, 1936, 1939, 1956, 1964, 1986
Tämä kuva hyvin kiteyttää lusikoiden yksilöllisyyden. Vaikka kyseessä on yleiskäsitteenä lusikkamalli Musla, on kaikki nämä hieman toisistaan poikkeavia. Tässä piilee hopealusikoiden kauneus ja yksilöllisyys.

Hopean tunnistaa leimoista

Hopealusikan tunnistaa leimoista. Yleisimmin leimasarjasta löytyvät nimileima (nimikirjaimet), tarkastusleima (kruunu), pitoisuusleima (kolmen numeron sarja), paikkakuntaleima (symboli) sekä vuosileima (numero- ja kirjainyhdistelmä). Alpakka ja uushopeatuotteissa on usein merkinta esim. ALP, ALPAKKA tai Ms.

Yli 9 g Helakka-koruissa on yleensä säilyneinä koko leimasarja. Tästä eteenpäin verkkokauppaan listattuihin tuotteisiin liitänkin mukaan tiedon, minkä vuoden lusikasta/materiaalista on kyse. Näin asiakkaat voivat helpoisti löytää joukosta heille itselleen merkityksellisiä lusikoita niin vuosiluvun tai kaiverrusten perusteella.